Forest Stewardship Council zamknęła polskie biuro FSC [6 sierpnia 2015]

Forest Stewardship Council zamknęła polskie biuro FSC.
Puszcza Borecka. Fot. Adrian Grzegorz

[6 sierpnia 2015]

Forest Stewardship Council potwierdza, że zakończyła ze skutkiem natychmiastowym współpracę ze Związkiem Stowarzyszeń na rzecz Odpowiedzialnego Leśnictwa FSC- Polska.

Poinformowano, iż wszystkie certyfikaty pozostają wciąż ważne, audyty wykonywane przez jednostki certyfikujące będą nadal wykonywane.

Zamknięcie biura zostało spowodowane zawieszeniem jego działalności już w 2014r., po tym jak zgłoszone zostały przez organizacje ekologiczne, nieprawidłowości dotyczące składu Izby Przyrodniczej. Ponadto zwrócono wówczas uwagę na obniżenie jakości polskich standardów gospodarki leśnej, wymaganych wobec jednostek certyfikowanych.

Przyczyną zamknięcia polskiego biura FSC, jest nie rozwiązanie problemu ustanowienia pełnego składu Izb: przyrodniczej, ekonomicznej oraz społecznej, będących filarem sprawnego funkcjonowania FSC.

Ze strony FSC International do końca tego roku zostanie wyznaczony przedstawiciel, który pomoże naprawić zaistniałe na polskim gruncie problemy.
Będzie pośredniczył w rozmowach z administracją PGL LP między innymi w kwestii zrównoważenia składu izb.

Adrian Grzegorz

Zasady, Kryteria i Wskaźniki Dobrej Gospodarki Leśnej w Polsce 2005r. / Krajowy standard gospodarki leśnej FSC w Polsce 2013r. – wybrane modyfikacje standardów

plik